
 

  

 

 

 

 

Utah House Bill 286: Child Sexual Abuse Prevention Training 

What child sexual abuse prevention training is required? Beginning in the 2016-17 school year, 

a school district or charter school shall provide training and instruction on child sexual abuse 

prevention and awareness to school personnel in elementary and secondary schools and to 

parents or guardians of elementary school students. While not required by law, a school district 

or charter may provide training to K-6 students. 

Frequently Asked Questions 

1. Q. What child sexual abuse prevention is required? Beginning in the 2016-17 school year, a 

school district or charter school shall provide training and instruction on child sexual abuse 

prevention and awareness to school personnel in elementary and secondary schools and to 

parents or guardians of elementary school students. While not required by law, a school district 

or charter may provide training to K-6 students. 

2. Q. Where did this requirement come from? During the 2014 General Session of the Utah State 

Legislature, lawmakers approved a bill mandating the prevention training program. The bill is 

now part of Utah Code and can be found in UCA 53A-13-112. 

3. Q. What is the responsibility of the Utah State Board of Education? In partnership with the 

Utah Department of Human Services, the Utah State Board of Education approves instructional 

materials for use in training school personnel, parents/guardians, and K-6 students. The Utah 

State Board of Education will also approve a list of acceptable providers and distribute the list to 

districts and charter schools. 

4. Q. How is the instructional material created? In conjunction with the Utah Department of 

Human Services, the Utah State Board of Education convened a work group of experts to create 

evidenced-based elements of training for youth-serving adults (school personnel), 

parents/guardians, and youth. This group has submitted these minimum expectations for 

approval by the Utah State Board of Education, and approval is expected in early summer 2015. 

5. Q. How will the minimum expectations be used? Are these documents the curriculum that will 

be used in trainings? No. The work group is recommending these are the elements found in 

effective programs. The documents should not be used in trainings. Advisory evaluators will use 

the minimum expectations to evaluate applicant programs for the Utah State Board of 

Education. 

http://le.utah.gov/xcode/Title53A/Chapter13/53A-13-S112.html


6. Q. Will the Utah State Board of Education require all programs to have every required element 

in its program? While possible, it is unlikely that the State Board will enforce all of the minimum 

expectations for the first year. However, the minimum expectations constitute best practices 

and may be considered guidelines for the future or continued approval. 

7. How can a provider apply to be approved by the Utah State Board of Education? Contact 

information will be available in summer 2015. Once the application is made, providers of these 

programs will be invited to present information to a smaller committee charged with evaluating 

providers for State Board approval. 

8. Q. Can a school district or charter school act as a provider/trainer in conducting the mandated 

training? Yes. However, the district or charter requires approval as a provider through the Utah 

State Board of Education. 

9. Q. What is the responsibility of charter schools and school districts? Three fold: 

 

Districts and charter schools must provide training to their elementary and secondary education 

personnel consistent with UCA 53A-13-112 beginning in the 2016-17 school year. 

Training must be offered to the parents/guardians of elementary students after providing sufficient 

notice to parents/guardians of the training schedule and location(s). 

Districts and charter schools may provide training to elementary students. If a district or charter chooses 

to provide training to students, it must notify parents and guardians of the upcoming training with 

instructions on how instructional materials may be previewed and with notification of the right of a 

parent/guardian to excuse in writing their student from the training. Schools may not provide training to 

students whose parent/guardian has excused them from the training. 

 


